torsdag 14. januar 2010

Reisebrev fra Mellom-Amerika del 2

Vår langveisfarende kommer stadig med fyldige reisebrev fra Mellom Amerika, nå er Geir Inge kommet til Cuba. Kos dere med de fantastiske fortellingene.


Heisann,

Vi ankom aldri Roatan i Honduras, men seilte i stedet nordover mot Belize. For vi seiler jo aldri i motvind! Belize har et kjempestort rev og tusenvis av smaa oyer og gode dykkemuligheter. Vi overnatttet utaskjers ei natt, og videre utenfor Belize city som ikke var noe aa skryte av. Satte deretter kursen norover mot Mexico og etter slik 48 timer saa var det i ferd med aa bli morkt og vi skulle finne en havn.
Valget stod mellom Isla cozumel eller fastlandet. Vi valgte en havn som paa kartet saa grei ut. Etterhvert fant vi ut at GPS ikke fungerte spesielt bra her...

Vi hadde i draftet kun en roed boeye og en groenn i denne havna. I realiteten sa var det dobbelt opp. Vi hadde en kuling i ryggen og det var nesten morkt. Vi stolte paa GPS-en og nearmet oss land, mens bolgene bygde seg hoyere. Akkurat i det vi passerte mellom boyene og fortsatte inn i en lang smal kanal fant vi ut at kartet stemte jo ikke med terrenget i det hele tatt...Hvor er vi, hvor grunt er det her, hvordan skal vi snu baaten her? Vi kan jo ikke bakke ut igjen. I det vi fortsatte innover saa fant ropte jeg paa spansk til noen gartnere som holdt paa ved et hus. Vi ble ikke klokere. I folge GPS saa var vi naa allerede langt inn paa det meksikanske fastland. Jeg og Kenneth sto forut, Remi bak rattet, mens Kjelle sto bak i baaten og oppdaget plutselig at en Barrracuda har bitt paa en av fiskestengene som var ute...Proevde aa faa den inn, men den forsvant.

Lengre inn i kanalen, saa var det eneste reelle alternativ aa proeve en sidekanal til hoeyre.Vi var naa litt i le av en del hus og vegetasjon og vi oppdaget at det laa enkelte mellomstore yatcher innover, men det virket ikke som det var noen stoerre plass aa snu paa. Vi fant da ut at kanalen var omtrent brei nok til at vi kunne vende i den. Heldigvis hadde vi baupropell, og med tau og fendere og springing frem og tilbake saa klarte vi aa komme i rundt, og lettere rystet saa ga vi full gass for a komme oss ut av kanalen igjen, gjennom bolgene og ut paa det aapne hav. Paa vei ut saa oppdaget vi etterhvert at det var de andre boyene som var de riktige. Uansett saa hadde vi saapass bad vibrations fra dette stedet at vi fortsatt norover mot Isla Mujeres utenfor Cancun. Leardommen faar vaere at draftet og terrenget maa samsvare. GPS et hjelpemiddel..

Isla Mujeres er en smal liten oey som ligger utenfor Cancun. Egentlig ingenting spennende annet en at etter den sterke vinden saa maaket de sand omtrent paa samme dato som dere begynte aa maake snoe....Litt mallorca-feeling. Forsavidt en del backpackere innom, og mye dagsturister i katamaraner fra Cancun. 100$ pr natt i marinaen var altfor mye!

Vi brukte 48 timer fra ISla Mujeres til Havanna og Marina Hemingway.
Ankomst ca klokken 15.00 og klart for immigrasjonskontroll etc. Foerst kom en dame med munnbind og lurte paa om vi hadde svineinfluensa, deretter to fra landbruksdepartementet og lurte paa om vi noe farlig mat, deretter noen karer som ville ha paa land noen noedrakketter og bluss, samt eventuelle vaapen. Vi sa at vi ikke hadde vaapen. Deretter raste de paa med nye folk, groenne uniformer, blaa, graa...2 narkotikahunder, to dykkere som sjekket baaten under, deretter det ene teamet etter det andre som gjennomsokte baaten totalt, aapnet/skrudde opp alle mulige luker, og selvsagt saa fant de da Kenneths luftpistol som kanskje kan drepe en flue paa ti meters avstand...OHHHH, dere sa dere ikke hadde vaapen..Meget alvorlig!! Ble beslagt slik at vi ikke raner noen her paa Cuba. Kenneth ble da selvsagt den mest mistenkelige her, og hans lugar ble gjennomsoekt 5 ganger, og det aapnet ogsa opp julegaven hans. Jo Nesboe, ferdig utlest til Julaften.

Totalt var det 25 mennesker om bor i baaten, og i tillegg 5 stk som sto paa kaia og paa kontor. Welcome to Cuba!

Naa var nok vi spesielt uheldige som maatte bruke 7-8 timer paa denne seansen. Normalt tar det et par timer.

Marinaen er veldig bra. 27 $ per natt, og ekstremt vakthold.

Har leid et hus med svoemmebasseng tidligere, med assistanse fra en kelner som ogsaa var kokk med god sjoemat. Blue Marlin er veldig godt, og hummerhaler smaker ogsaa godt. Har gaatt i hemingways fotspor!

Merkelig land. Alle har jobb, problemet er bare at de har ca 150 i maaneden utbetalt pluss mat for et par dager. Naar et par sko koster en maanedsloenn sa maa man bli oppfinnsom for a overleve. Ganske saa korrupt, og alt til salgs. Vi hjelper paa med a kjope sigarer som en eller annen har stjaalet fra jobben sin.

En som jobber i marinaen brukte 4-5 aar paa a bygge et hus. Alt av murstin, sement osv kjoept som tyvegods. Og huset bygd ulovlig. Naar huset er ferdig saa er det en eller annen inspektoer som oppdager at huset er bygd ulovlig. Loesningen er da aa betale en bot, og saa er huset lovlig bygd. Kjop og salg av hus og boliger er en historie for seg selv. Mye regler og mye rart i dette landet.

Vi har ogsaa drukket noen litre med Cuba Libre, og sovet en del paa dagene....

Kom hjem fra en by som heter Cienfuegos i gaar. Perlen i soer som den kalles. Veldig avslappende og fin by, og fin for lokale utflukter.
Motorvei med 3 felt i hver retning. Ytters hestevognene, syklistene og de gaaende, i midten de som kjorer passe fort, og i fartsfeltet de som kjorer 110+ samt de som staar og selger loek.

Havanna...fantastisk mye gammel storhet og hus som kunne ha veart enda flottere hvis de hadde veart vedlikeholdt. Veldig mye trivelige folk.

Feirer nyttaar i Havana i dag, og etter to dager med resititusjon saa reiser vi til Jamaica den 2. januar sannsynligvis. Det blir vel en 4-5 dager paa sjoen.

Hasta la proxima!

Geir Inge Rødseth

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar